Geschiedenis

       © Marjan van Zeyl

© Marjan van Zeyl

Ontstaansgeschiedenis van het Palliumconcept voor thuiszorg (december 2009)

Een terminaal zieke man, die naar verwachting binnen enkele weken zal overlijden, ziet in december 2009 af van opname in een verpleegkliniek en ook van reguliere pijnbestrijding. Hij wil liever dat zijn vrouw ondersteuning krijgt bij de dagelijkse verzorging thuis, waarvoor er een PersoonsGebonden Budget is.

Samen met Pallium Portam in Maastricht zetten zij hun wensen op een rijtje en er komt een team van elkaar aanvullende zorgverleners en begeleiders tot stand. Met de praktische ondersteuning van elkaar trouw afwisselende zorgverleners kan de echtgenote de gehele zorg voor dag en nacht zelf inrichten en aanpassen naar behoefte.

Samen met arts en priester vormen zij, ondersteund door enkele betrokken mantelzorgers en therapeuten, een kring om de patiënt heen. Zij realiseren met elkaar een ontspannen geheel van goede zorg en begeleiding, zo goed dat er geen kunstmatige verdoving nodig blijkt. Hij krijgt de tijd en de rust om zijn afscheid en de overgang naar een ‘andere vorm van leven’ goed voor te bereiden.

Tot aan het einde blijft hij bij bewustzijn en voltooit deze laatste fase van zijn leven thuis, omringd door vrienden en geliefden. Ruim vier maanden later nemen mensen van de waakgroep, samen met familie en vrienden, deel aan het waken tijdens de dagen tussen zijn overlijden en de uitvaart.

Deze zieke kreeg de zorg die hij nodig had, op de manier die hij wilde. Inmiddels is Pallium Portam uitgegroeid tot een volwassen zorgservicebureau. Het blijkt dat er in de regio Eindhoven ook behoefte is aan warme zorg. Daarom besluiten wij ook hier te gaan werken met het Palliumconcept.